jutjats de violència de gènere
El Ple Municipal rebutja la reducció de jutjats de violència de gènere

El Ple Municipal de l’Ajuntament de Gavà va aprovar ahir per unanimitat una declaració política presentada pel Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) en relació a la supressió de jutjats de violència de gènere. En el text d’aquesta declaració es lamenta la decisió del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) de “comarcalitzar” els Jutjats de Violència de Gènere (VIDO).

Segons el text de la declaració, el TSJC “ha desenterrat una proposta de 2016, que es va aconseguir aturar gràcies a les mobilitzacions feministes i de partits com el PSC, per comarcalitzar els jutjats VIDO, fent desaparèixer aquesta competència a escala local amb la justificació de l’escassa càrrega de treball d’alguns d’aquests jutjats”. Si s’arriba a concretar, a la pràctica aquesta proposta suposaria el tancament de 10 jutjats VIDO, cinc dels quals estan a la comarca del Baix Llobregat: són els de Sant Boi, Cornellà, El Prat, Esplugues i Martorell.

Atès l’actual escenari de violència masclista a Espanya, la declaració política del PSC “exigeix a la Conselleria de Justícia de la Generalitat de Catalunya que no elevi al Ministeri de Justícia de l’Estat Espanyol la supressió dels jutjats VIDO” tal i com proposa el TSJC. Així mateix, la declaració també demana al govern català “més recursos i mitjans” per lluitar contra la xacra de la violència de gènere, el que necessàriament hauria de passar per “aproximar els òrgans judicials a les víctimes”.

Mónica Parés, portaveu del Partit Popular (PP), es va adherir a la declaració matisant que “no entrarem a reflexionar sobre què entén la Generalitat de Catalunya per justícia ja que la violència masclista és una xacra massa greu per fer electoralisme, està clar que hem de lluitar tots plegats amb la màxima coordinació, amb tots els recursos al nostre abast, i des de la unitat”.

Isidre Casas, portaveu de Junts per Gavà (JUNTS), també va reafirmar el seu vot favorable a la moció i va agrair als socialistes “l’acceptació de les esmenes presentades pel nostre grup per tal de poder votar a favor de la declaració, tal i com s’ha fet a altres municipis i entitats supramunicipals”.

El portaveu de Podemos (PODEMOS), Miguel Herrera, va mostrar tanmateix la seva total adhesió a la declaració atès que “ara més que mai és necessari mantenir el nivell de lluita social, mantenir les institucions que recolzin les reivindicacions de la dona contra la violència masclista, i mantenir els jutjats que puguin actuar amb celeritat”.

Des de Ciutadans, Partido de la Ciudadanía (Cs), el seu portaveu, Miguel Ángel Ibáñez, es va lamentar de que “aquesta concentració de jutjats obeeix a una manca de pressupost dins de Justícia, pressupost tant per personal com per mitjans i que no afecta només als jutjats de violència masclista”. Ibáñez va destacar la importància de mantenir la proximitat d’aquests jutjats a les víctimes per facilitar la seva acció.

Des del grup d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), la seva regidora Marta Jiménez va denunciar que la proposta del TSJC “obstaculitza l’accés a la justícia de les dones que han patit violència pel fet que la distància dificultaria en molts casos la denúncia, i això comportaria un augment de la impunitat de les conductes i delictes de violència sexista, per tant rebutgem la deslocalització dels jutjats de violència de gènere i considerem que aquesta proposta vulneraria la protecció institucional a les dones en situació de risc”.

Per part del PSC, la regidora Gemma Badia va assegurar que “les polítiques contra la violència masclista mai poden anar cap enrere, han d’anar endavant, som conscients que cada cop hi ha més casos i tanmateix som conscients que la manera de solucionar-lo és precisament posar la justícia a prop i dotar-la de recursos”.

Raquel Sánchez, alcaldessa de Gavà, va voler també intervenir en aquest punt qualificant la xacra de la violència de gènere com a “problema d’estat”, i per això considera important que “aquest tipus de propostes no prosperin i que aquí a Catalunya pugui ser possible també acordar un pacte d’estat perquè la violència masclista no coneix de regions, ni de classes socials, i a tots plegats ens ha d’unir la lluita contra aquesta xacra social”.