Premis Talent a les Aules 2018
Les guanyadores del Talent

L’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez, i l’alcalde de Viladecans, Carles Ruiz, van lliurar ahir els premis del projecte Talent a les Aules, una iniciativa impulsada pels dos ajuntaments que té l’objectiu de fomentar entre els estudiants els valors de l’emprenedoria amb la col·laboració de l’empresariat d’ambdues ciutats.

El projecte guanyador d’una estada de cinc dies a Silicon Valley ha estat Love in Bloc, presentat per dues alumnes de 4t d’ESO de l’institut Josefina Castellví de Viladecans: Andrea Aguilar i Cristina Martínez. Es tracta d’un projecte basat en el reciclatge de plàstic per elaboració de maons que es destinarien a la construcció d’habitatges en els camps de refugiats. Així ho van explicar les dues estudiants: “Hem vist la necessitat de poder millorar la vida dels refugiats i a la vegada, mitjançant l’economia circular, poder donar una segona vida als plàstics que utilitzem en el nostre dia a dia. Els maons tenen un muntatge fàcil, tipus lego, cosa que permetria traslladar-los a qualsevol part del món en cas que fos necessari. A més, hem triat una aplicació on podem veure a quin camp de refugiats volem que vagi destinat el nostre projecte i escollir quants blocs volem donar”

Més premis

A la gala final, celebrada a l’Espai Maragall de Gavà, s’han lliurat dos segons premis: viatge a Brussel·les amb visites a centres d’emprenedoria, vivers d’empreses i seus d’empreses reconegudes. Han estat pels projectes Hike del col·legi Santo Ángel de Gavà, consistent en la generació d’energia a cost zero mitjançant unes plaques a terra, i AsPro, un protector bucal per a persones asmàtiques amb Ventolin incorporat presentat per alumnes del col·legi Sant Gabriel de Viladecans.

També s’han lliurat quatre tercers premis, que consisteixen una jornada de visites a l’ecosistema empresarial i del món emprenedor de Barcelona. Aquests han estat pels projectes: DyGo, de l’institut El Calamot de Gavà, que consisteix en una App de navegació apta per a persones amb discapacitat; Info Allergies, de l’institut Bruguers de Gavà, que planteja un braçalet amb tires reactives que detecta al·lèrgens; Nervous Detection System, una polsera per avisar en cas d’atacs epilèptics o alteracions nervioses que han dissenyat dos alumnes del col·legi Sant Gabriel de Viladecans, i Audifogafas, de l’escola Goar, que planteja unes ulleres de traducció simultània de converses en llenguatge de signes.

L’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez, i l’alcalde de Viladecans, Carles Ruiz, van felicitar a tots els alumnes participants en el Talent a les Aules, tot agraint el seu esforç i implicació. Un agraïment que han fet extensiu al professorat, famílies i empresaris i empresàries de les dues ciutats que els han acompanyat a l’hora de dissenyar el seu projecte de negoci.

Raquel Sánchez va destacar la bona acollida que té el projecte entre l’alumnat de les dues ciutats. “En aquestes edicions han participat més de 1.500 nois i noies, que han presentat projectes que cada any ens sorprenen. Estem molts satisfets perquè aconseguim l’objectiu de Talent a les Aules: dotar els joves de coneixements i d’eines per poder portar a terme les seves idees, els seus projectes. Uns coneixements que són alternatius, i alhora, molt necessaris a aquells que s’imparteixen a les aules”.

Per la seva banda, Carles Ruiz, va manifestar que “amb aquest projecte fem que els alumnes es demostrin a si mateixos que poden ser imaginatius, que poden fer projectes econòmicament viables, que tenen futur”. Ruiz va posar en relleu el rerefons social de les idees empresarials: “Moltes de les propostes que s’han presentat, per no dir totes, estan solucionant un problema social, sigui en temes de discapacitats, de malalties o de refugiats”.

En el decurs de l’acte, el còmic i empresari David Guapo, va encoratjar els nois i les noies “a anar per a totes en el vostre Pla A. No tingueu cap alternativa perquè això vol dir que no teniu tota la confiança en el vostre projecte i aquest si falla, teniu tot el dret del món a canviar d’opinió i a tornar amb un altre Pla A”. També va aconsellar els joves “a no ser els vostres principals enemics i no us decebeu. Si voleu alguna cosa, aneu a buscar-la i no us cregueu les vostres excuses ni tampoc les dels altres. També us vull dir que el món no és un lloc estable, és un lloc de tendències i només hi ha dues: anar cap amunt o cap avall. Seguiu la vostra tendència, que aquesta sigui cap amunt, i cuideu-vos físicament i mentalment”.

Aprendre a emprendre

El Talent a les Aules és un projecte destinat a fomentar la cultura emprenedora de l’alumnat dels centres de secundària de Gavà i Viladecans, promovent els valors de la creativitat, la innovació i el treball en equip perquè puguin desenvolupar les competències bàsiques que els facilitin la possibilitat d’esdevenir futurs emprenedors. Una iniciativa que ha arribat a la segona edició i que té els seus antecedents en el projecte pilot de l’Ajuntament de Gavà “Gavà Talent Factory” i “L’Institut Emprèn”, de l’Ajuntament de Viladecans.

Al Talent a les Aules han participat 528 alumnes de Gavà i Viladecans que, en grups de dos membres, van haver de presentar una idea inicial de negoci innovadora, creativa i viable. De les 264 idees presentades es van seleccionar 24 (12 de cada municipi) per ser mentoritzades per empresaris de Gavà i Viladecans en el procés de desenvolupament de la idea de negoci i l’elaboració del pla d’empresa.

Ara fa unes setmanes, es van escollir els 12 projectes que avui han arribat a la final (6 de Gavà i 6 de Viladecans). Els seus autors participaran en un programa formatiu sobre emprenedoria impartit per La Salle Technova.