rencores

La biblioteca Josep Soler Vidal va acollir ahir a la tarda la presentació de Rencores, la nova novel·la del professor i escriptor gavanenc Albert Villanueva. En ella, continua la història de l’inspector Pruna, un mosso d’esquadra de Gavà que es va donar a conèixer a Pactos. En aquest nou cas, Pruna, que està preparat per marxar de la seva ciutat natal, ha d’afrontar la trobada d’un cadàver al Parc Arqueològic, dins la rèplica de la mina. “A partir d’aquí comencen a aparèixer cossos a les zones històriques de la ciutat”, explica Villanueva, “i Pruna ha de fer front a aquest assassí en sèrie, mentre anem veient el moment vital d’ell, que té molt de pes a la novel·la”.

Des que va decidir escriure ficció, l’Albert Villanueva va decidir que Gavà no seria només l’escenari de les seves històries, sinó que es convertiria en un personatge més. En opinió de l’autor, “la història en majúscula està feta d’històries en minúscula. Les històries les fem les persones, i les persones es mouen per sentiments bàsics, com l’odi, el desamor o la venjança. I d’això, en realitat, és del que van les meves novel·les”. Com el seu títol indica, el sentiment protagonista d’aquest nou llibre és la rancúnia. La història porta al lector, en un flashback, cap als anys 80, i aquesta és la gènesi de la rancúnia que fa créixer el desig de venjança en l’assassí. La novel·la es va construint en forma de trencaclosques per, al final, poder lligar tot i entendre des de la portada fins al perquè de la història.

Rencores forma part d’una trilogia que conclourà amb Nunca. Villanueva avisa que “trigarà una mica, perquè he d’escriure quan puc. Aquest tercer i darrer llibre de Pruna ens portarà cap al passat, a la vaga de la Roca del 76, però encara li queda camí per recórrer”. De moment, les properes presentacions de Rencores portaran a l’Albert Villanueva a Viladecans, Barcelona, Andorra de Terol i València. A Gavà, de moment, hi tornarà el 4 de novembre a les 12 h, en una nova presentació a la biblioteca Josep Soler Vidal.

Un currículum literari que creix

Després de publicar el 2017 l’assaig Yo no quiero ir a esta escuela, on reflexionava sobre els que considera els pecats capitals del nostre sistema educatiu, Villanueva es va llançar a la ficció amb Por hacer a tu muerte compañía, una novel·la negra i històrica on retratava el Gavà dels anys 20 i 30 a través de la història de l’American Lake i dels moviments anarquistes de l’època. Seguidament, va venir Pactos, el primer llibre de la trilogia de l’inspector Pruna, que enllaça el primer cas del mosso d’esquadra amb les riuades de 1962 a Gavà. Ara, amb Rencores, el misteri i la història continuen. La trilogia es tancarà amb Nunca, i l’Albert Villanueva també està preparant un llibre sobre l’exili al qual es van veure arrossegats mig milió d’espanyols i espanyoles un cop acabada la Guerra Civil. A més, pels seguidors de Villanueva i de la saga, es pot llegir gratis Ultraje, una preqüela de Pruna en forma de narració curta.