salut mental
Presentat el nou servei de voluntariat per a persones amb problemes de salut mental

Una vintena de persones han assistit aquesta tarda a la presentació del nou servei de voluntariat per a persones amb problemes de salut mental. El servei està impulsat per l’Ajuntament de Gavà, pensant que funcioni com a complement del “Gavà t’ajuda”, en col·laboració amb el Parc Sanitari Sant Joan de Déu.

Rosa Maria Fernández, tinenta d’alcalde de Serveis Socials de l’Ajuntament de Gavà, ha assegurat que “l’Ajuntament vol potenciar aquesta xarxa de voluntaris perquè poden fer una important tasca d’acompanyament a persones que són més vulnerables a causa dels seus problemes de salut mental”.

Fernández ha posat en valor “la gran experiència de molts anys que tenen en aquest tema els professionals del Parc Sanitari Sant Joan de Déu”, i destaca la importància d’aquest servei atès que “la pandèmia de la COVID-19 ha causat un agreujament de la situació que han patit moltes d’aquestes persones i les seves famílies”.

La intenció de la xerrada d’aquesta tarda era “aconseguir que la gent que durant aquest temps de COVID-19 es van inscriure en el “Gavà t’ajuda” per ajudar en temes de farmàcia o ajut alimentari s’inscriguin ara com a voluntaris de salut mental”. És al menys el que ens ha explicat Marta Coromina, psiquiatra coordinadora del Centre de Salut Mental Adults (CSMA) de Gavà del Parc Sanitari Sant Joan de Déu, que a més ha afegit que “això acabarà sent un conveni que neix dins de la Taula de Salut Mental que ja existeix a Gavà des del febrer de l’any passat”.

Coromina ha volgut destacar que “el confinament i estar tancat a casa tant temps no ha afavorit gens a moltes de les persones que tenen problemes de salut mental. Moltes ja eren persones que tenien un aïllament previ, però ara els hi costa molt sortir al carrer per fer coses que abans sí que podien fer, ara tenen por al contagi i els hi costa sortir sols, i aquí els voluntaris per exemple els poden acompanyar a fer les seves gestions quotidianes”.

Cal tenir també en compte que “moltes d’aquestes persones estan molt soles, i tenir simplement algú que es preocupi d’ells, que truqui, que surti amb ells per passejar, ja és un fet molt important en relació a la seva reinserció i també per lluitar contra l’estigma de la salut mental”.

Qualsevol persona major de 18 anys pot ser voluntària de salut mental, només caldrà que passi un petit curs de formació que es farà des del Parc Sanitari Sant Joan de Déu.