Raquel Sánchez participa al Webinar Proyecto Zero

L’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez, ha participat aquest matí al Webinar “Proyecto Zero” organitzat pel diari El Pais, on s’ha reflexionat sobre l’economia circular. Sánchez ha defensat “el paper clau que juguen les ciutats en la transició cap un model de desenvolupament urbà basat en la sostenibilitat econòmica, social i ambiental”.

Sánchez ha recordat que “Gavà porta anys orientant les seves polítiques públiques cap a un model d’economia circular com a alternativa imprescindible per combatre el canvi climàtic integrant la nostra agenda per a la sostenibilitat en el pla estratègic de la ciutat, guiant les polítiques mediambientals, econòmiques i socials.”

Sánchez ha destacat “que des del 2017 impulsem el desenvolupament d’un ambiciós projecte ‘Gavà Circular’ amb la col·laboració d’Aigües de Barcelona i Cetaqua, el Centre Tecnològic de l’Aigua a Barcelona, potenciant l’ús d’aigües regenerades en el municipi per a aquells processos que no requereixin aigua potable, així com optimitzar el consum d’energia i reaprofitar els residus generats per les empreses del municipi”.

En matèria d’energia, Sánchez ha dit que “es facilita que les empreses de Gavà optin per comercialitzadores d’energies renovables i es promou que s’implementi un model energètic col·laboratiu mitjançant la instal·lació de plaques solars fotovoltaiques en els polígons industrials. A nivell municipal s’estan fomentant altres energies renovables com la biomassa per al funcionament de calderes o l’energia solar per a proveir els equipaments municipals”.

Respecte als residus, ha precisat que “s’estan implementant solucions col·laboratives per a la gestió dels residus industrials assimilables a urbans compartits entre la majoria de les empreses del territori així com facilitant la cerca de solucions individualitzades per a la valorització de determinats residus industrials”.

A nivell municipal l’Alcaldessa també s’ha referit “al sistema de recollida de residus domiciliaris Porta a Porta que també s’ha implantat en 30 equipaments municipals”. Al setembre s’iniciarà la recollida de residus comercials Porta a Porta, amb l’objectiu, segons l’Ajuntament, “d’arribar a recollir selectivament i porta a porta a 600 comerços del municipi”.

Així mateix i de manera transversal altres àrees de l’organització municipal estan implementat actuacions complementàries com: el procés de certificació EMAS dels mercats municipals; l’establiment de l’objectiu residu zero en la celebració d’esdeveniments i fires promogudes per l’Ajuntament; el posicionament turístic del municipi sota el distintiu Biosphere; el desenvolupament de projectes d’alimentació sostenible; i l’impuls de l’economia social i solidària a partir de la posada en marxa del nou equipament municipal “Unió de Cooperadors”.

Sánchez precisa que “som conscients que la recuperació econòmica s’ha d’abordar amb nous objectius i energies, i creant xarxa amb entitats i altres ajuntaments. Amb la col·laboració públic-privada podrem contribuir a generar el canvi de sistema productiu i de consum que promou la nova economia circular. Un espai per a l’intercanvi de coneixements i oportunitats de negoci. Per a identificar projectes d’interès comú, reptes i possibilitats de finançament. En definitiva, un HUB d’innovació en economia circular que pugui tenir veu en la definició de les polítiques estatals i europees” i ha recordat que “l’Ajuntament de Gavà i el de Castelldefels hem estat seleccionats per participar en la xarxa Intelligent Cities Challenge (ICC, una iniciativa promoguda per la Comissió Europea que posa en primer lloc a les ciutats amb l’objectiu de promoure una economia neta a Europa, amb zero emissions i que contribueixi a la protecció de l’hàbitat natural per a millorar el benestar de les persones”