Sant Jordi
Una imatge del darrer Sant Jordi pre-pandèmia, el del 2019

Els llibreters gavanencs afronten amb optimisme la Diada de Sant Jordi d’enguany. Després d’un 2020 nefast en que no es va poder celebrar aquesta festa tan important pel gremi, on (abans de la pandèmia) es venia aproximadament el 25% del volum anual, aquest 2021 l’Ajuntament de Gavà ha permès la instal·lació de carpes de venda a la plaça de Jaume Balmes.

Manel Pelegrín, de la Llibreria Pelegrín, és molt directe en dir-nos que “esperem que aquest any sigui millor que el 2020 i pitjor que el 2022”. La possibilitat de vendre llibre a les paradetes a la plaça Balmes “ens la han confirmat fa tres dies, i fins llavors no sabíem si muntaríem parada o no. Sabíem que a la llibreria podríem vendre, i per tant hem fet provisions per botiga, però no hem fet provisió per vendre llibres a la parada, així que el que estem fent és repartir els llibres que teníem preparats per la botiga per portar alguns a la plaça Balmes, així que l’afectació de la pandèmia enguany creiem que serà elevada per aquest motiu”.

Cristina Rama, encarregada de la Llibreria Star Books, afronta aquest Sant Jordi “amb moltes ganes i molta il·lusió, la gent té ganes de celebrar-ho i esperem que vagi bé tot i les limitacions d’aforament a la botiga, segur que l’any passat millor que anirà”. Ells no posaran paradeta a la plaça Balmes però Rama ho té clar: “Satisfets ja ho estem només pel fet de poder estar oberts, no serà el mateix però al menys tenim la botiga oberta al públic”.

Pelegrín admet, en relació a la paradeta de la plaça Balmes, que “la sensació de venda com a llibreters és que no és el mateix estar muntats a la plaça Balmes que a la Rambla, allà no es pot muntar per les restriccions, així que haurem de fer-ho a la plaça Balmes i serà un Sant Jordi més petit, millor que el de l’any passat, que estàvem tots tancats a casa, però suposo que pitjor que el de l’any vinent, que esperem que ja sigui un Sant Jordi normal”.

Serà, doncs, un Sant Jordi a petita escala. Pelegrín ens confirma que “és una bestiesa la diferència de quantitat de llibres que vaig portar a la parada de 2019 i la que portaré a la parada d’enguany, però és normal tenint en compte la situació en la que estem”. A la parada hi haurà el preceptiu control d’aforament, un altre motiu pel qual les vendes no es preveuen molt importants: “A la gent li agrada mirar els llibres, no és com quan vas a la cansaladeria, agafes la comanda i fots el camp. És lògic que la gent miri i remeni, volen saber de què van els llibres i és el més normal del món, així que haurem de controlar en tot moment la quantitat de gent a la parada i anar deixant entrar a la gent a mida que surtin els demés, serà un control d’aforament exactament igual que a la botiga però en exterior”.

En el que sí que coincideixen tant Pelegrín com Star Books és en que la gent s’ha despertat aquesta mateixa setmana. Pelegrín ens diu que “aquesta setmana s’ha començat a animar la cosa una mica, tot i que a la gent li agrada comprar el mateix dia de Sant Jordi, sortir al carrer i fer la festa de la diada”. Rama es manifesta en la mateixa línia: “Sembla que la gent no s’ha adonat que venia Sant Jordi fins aquest passat dilluns, i tot i que havíem fet campanya en xarxes, des del dilluns la gent sembla que té pressa per mirar els llibres per Sant Jordi”.

Respecte als títols que es preveu que siguin els més venuts, l’aposta de Pelegrín és aquesta: “En llengua castellana segurament es vendrà molt “Sira”, de María Dueñas; “El arte de engañar al karma”, d’Elísabet Benavent; “Aquitania”, d’Eva García Sáenz de Urturi, que és el premi Planeta 2020; i “El juego del alma”, de Javier Castillo; i en català crec que es vendrà molt “A cor obert”, el llibre d’Oriol Mitjà”.

Les apostes de Rama coincideixen amb les de Pelegrín pel que fa als llibres de Javier Castillo i María Dueñas, i afegeix en llengua castellana “el darrer llibre de Jorge Molist, “La reina sola”; i “La ciudad de vapor”, que és el darrer llibre de Carlos Ruiz Zafón publicat ja després de la seva mort l’any passat”. En llengua catalana, però, Rama fa unes prediccions totalment distintes: “El que més s’està venent ara mateix és “Una mirada anglesa”, de Lluís Foix; i “La dona de la seva vida”, de Xavier Bosch”.