Sopar de la pagesia
Badia i Pañella bufen les espelmes de la 68ª Fira d'Espàrrecs en el decurs del Sopar de la pagesia

El restaurant Catalina, ubicat a Gavà Mar i comandat pel xef Óscar Manresa, va ser l’escenari escollit per celebrar el Sopar de la pagesia, esdeveniment que tradicionalment té lloc uns dies després de la Fira d’Espàrrecs. És un sopar de germanor que va aplegar gairebé 250 convidats i en el qual es podien trobar representants de tots els implicats que, de manera més o menys directa, han fet que funcioni aquesta 68ª edició de la Fira i també el programa d’activitats Temps d’espàrrecs: des de pagesia i administració pública, evidentment, fins a comerç o forces de seguretat, per posar uns exemples. També és la nit en que s’aprofita per atorgar els premis distintius de totes les categories del concurs que caracteritza la Fira, tant la de lots d’espàrrecs com la de cistelles de qualitat i les de paneres artístiques de verdura fresca i de llavors.

Gemma Badia, alcaldessa de Gavà, i Josep Pañella, president de la Cooperativa Agropecuària de Gavà, van fer d’amfitrions d’una nit en que es volia celebrar no només l’èxit de la Fira, sinó també l’esforç i la dedicació diària que demostra al llarg de tot l’any la pagesia gavanenca.

Així ho va destacar, de fet, Badia, en assegurar que “el nostre rebost està en el camp agrari, i de la mà de la Cooperativa Agropecuària tenim tot un col·lectiu de la pagesia que s’ha de posar en valor i que està en un moment de lluita, un moment de supervivència, un moment en el que necessita inversions i necessita un canvi de futur”.

Tenint en compte això, Badia va destacar que “la Fira és una manera de que aquestes necessitats de la pagesia es transmetin a la ciutadania: és un moment de celebració, sí, per descomptat és un moment d’exposició que compleix 68 edicions, i també és un moment de col·laboració on hi participen entitats, comerç, restauració i fins i tot escoles, però més enllà d’això és important donar a conèixer a tothom la necessitat de preservar aquest producte de qualitat i de quilòmetre zero que, al final, pertany a  un rebost no només de Gavà sinó també de Barcelona i de tot el Baix Llobregat, i per tant hem de conservar-lo i cuidar-lo”.

L’alcaldessa també va destacar que “enguany el balanç és molt positiu, entre altres motius, perquè hem vist a molta gent jove, i és molt important que la gent jove s’impliqui, que participi, que conegui la Fira i que conegui el producte de proximitat de Gavà i producte estrella dels nostres camps, que és evidentment l’espàrrec”. En aquesta línia, l’alcaldessa també va destacar “la participació de les escoles de Gavà, que aquest any han fet uns quadres de llavors fantàstics i que volem que segueixin així, que també treballin per fer la seva exposició a la Fira i ajudar així a que la Fira arribi a molts més llocs de la ciutat”.

Josep Pañella, de la seva banda, va voler destacar que “la festa de la Fira la veig fantàstica, no tinc paraules pels participants i per la pagesia, veig que tots volem aguantar la fira molts anys i que no la volem perdre”. I tot i que “de pagesos cada dia quedem menys”, Pañella posa en valor que “els participants a la Fira ja són fills i nets de pagesos, tenim una joventut molt implicada amb la Fira que la estimen molt”.

En el seu parlament al final del sopar, Pañella va fer seves les paraules del vicepresident de la Cooperativa, Salvador Barri, en les que demanava més ajut institucional per la pagesia: “És un problema i és un problema greu perquè, per exemple, portem molts anys demanant el segon cargol d’Arquímedes. També tenim un problema amb la disciplina de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, que ens està perjudicant molt. S’ha de canviar la normativa del Parc Agrari i això és urgentíssim, s’ha de canviar ja, i per aquest motiu m’he dirigit directament als regidors i a l’Ajuntament per dir-los que ens hem de posar les piles per canviar aquesta disciplina”.