tercera Jornada
Raquel Sánchez: “Les ciutats som imprescindibles per fer realitat un canvi de paradigma”

L’Hotel AC Gavà Mar ha acollit aquest matí per tercer any consecutiu la jornada “Por una economia circular y competitiva”. Aquesta tercera jornada, tal i com ja va passar en la primera que es va celebrar l’any 2018 i també en l’edició de l’any passat, pretén confrontar debats i experiències entorn assumptes relacionats amb el present i el futur de l’economia circular metropolitana. Els organitzadors entenen que aquesta economia circular s’ha d’impulsar atès que és la clau del desenvolupament econòmic i social del segle XXI.

La jornada ha estat inaugurada per l’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez, que també ha parlat en qualitat de vicepresidenta segona de la Red Española de Ciudades por el Clima. En el seu parlament introductori, Sánchez ha destacat que els assistents a aquest esdeveniment estan compromesos amb “fer que els nostres territoris, les nostres ciutats i les nostres ciutats facin les coses d’altres maneres, i això sense renunciar a models que segueixen sent necessaris i útils i sense renunciar a avançar i a seguir sent competitius garantint el progrés dels nostres ciutadans. La veritat és que ha arribat un moment, de fet va arribar fa temps, en el que s’ha de marcar un punt d’inflexió”. L’alcaldessa ha assegurat a més que “es parla molt dels compromisos que han d’adquirir els estats en tot aquest tema, però les ciutats som agents necessaris i imprescindibles per fer realitat aquest canvi i aquest nou paradigma”.

Sánchez ha volgut, però, deixar clar que, si bé és veritat que “quan parlem d’economia circular s’ha d’estar compromès amb els principis de respecte al medi ambient i lluita contra el canvi climàtic”, també és cert que “al final estem en una economia de mercat i també es poden generar noves possibilitats d’ocupació, es poden i s’han de generar formacions específiques per tal que aquest sector sigui realment productiu, perquè ho pot ser de productiu”.

Per últim, l’alcaldessa ha apostat per l’optimisme en assegurar que “jo crec que tenim encara l’oportunitat de fer les coses bé, per nosaltres però sobretot pels nostres fills, per generacions com les de Greta que no ens perdonaran si els que estem aquí ara no fem un canvi de rumb”.

"Por una economía circular y competitiva"
Raquel Sánchez, en un moment del seu parlament inaugural

A banda de Sánchez, també ha participat en la inauguració de la jornada l’alcaldessa de Gijón, Ana González, que s’ha referit al canvi de paradigma del qual parlava la seva homòloga gavanenca per destacar que aquest nou paradigma “està redefinint el capitalisme perquè ara mateix comença a mostrar totes les seves debilitats. Per exemple, si en el sistema capitalista era important la depredació del medi ambient per aconseguir la matèria primera, ara parlem de sostenibilitat, de planeta, de tenir cura. Si abans el capitalisme parlava de la competició i de la victòria, ara parlem de col·laboració. Si abans es parlava d’allò gran ara parlem d’allò petit, és a dir, si abans només parlàvem d’allò gran perquè era el que ens servia per mesurar el món doncs ara ens interessa veure allò petit, i en funció de com vagi allò petit conclourem com anirà allò gran, que al final és la suma d’allò petit”.

González s’hi ha referit també a la revolució digital que “pot ser bona o dolenta depenent de com la utilitzem”, però no dubta que “hem d’actuar des de la major radicalitat i anant a l’arrel dels problemes per transformar el món i assegurar-nos que no trenquem amb el cercle de la vida sinó que seguim transformant el món per tal que sigui habitable. I ja sabem com es fa: es fa amb això que hem denominat economia circular, això que hem denominat ciutats i societats circulars, això que podem denominar també com cuidar l’entorn per seguir vivint una vida bona, una bona vida”.

"Por una economía circular y competitiva"
Assistents a la jornada.

Aquesta tercera jornada s’ha estructurat en tres parts, cadascuna de les quals ha comptat amb la seva corresponent taula rodona d’experiències. A la primera s’ha debatut sobre els sistemes d’indicadors i mesuraments d’objectius en projectes d’economia circular. La segona s’ha centrat en la vessant de formació i ocupació i s’ha parlat de les necessitats i noves oportunitats que hi ha en aquest àmbit. A la darrera part s’ha relacionat l’economia circular amb els nous hàbits de compra i consum.

En el tancament de la jornada hi ha intervingut Eva Menor, que és Presidenta de l’Àrea de Desenvolupament Econòmic, Turisme i Comerç de la Diputació de Barcelona. Menor ha subratllat la necessitat de col·laboració supramunicipal per fer realitat el canvi de paradigma del que s’ha parlat al llarg de tota la jornada, i ho ha resumit “en una paraula: compromís. Compromís individual i compromís col·lectiu, compromís públic i compromís privat, i per últim compromís social perquè tots som agents clau del canvi que volem per la nostra societat”.

A la jornada hi han assistit més d’un centenar de persones vingudes de diverses part d’Espanya així com també d’altres indrets d’Europa com ara Amsterdam, Birmingham, o fins i tot Suècia. Per cert, que en aquest sentit Raquel Sánchez no ha evitat començar el seu parlament fent referència a “les recomanacions que hi ha sobre el coronavirus, de fet hi ha gent que ha excusat la seva assistència per cautela, per prudència, i pel criteri de les seves organitzacions”, per després assegurar que “aquí esteu en un lloc fora de perill, a bon resguard”.

"Por una economía circular y competitiva"
Cabina de traductors de la jornada

La present edició ha comptat amb dues novetats importants respecte a les dues edicions anteriors. D’una banda, l’esdeveniment ha comptat amb la participació de membres de la Fundació Caviga de formació i inserció laboral per a persones amb discapacitat, que han realitzat tasques d’atenció i ajuda en sala. I d’altra banda, les diferents ponències i taules rodones d’experiències han comptat amb un relat en viu a càrrec de Delphine Boghos, que ha anat realitzant un mapa d’idees en forma de visual thinking.

"Por una economía circular y competitiva"
Un dels “Visual thinking” de la jornada.

La tercera jornada “Por una economia circular y competitiva” és una iniciativa impulsada per l’Ajuntament de Gavà, l’Agència de Desenvolupament Econòmic de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), i la Federación Española de Municipios y Provincias a través de la Red Española de Ciudades por el Clima.