Unanimitat del Ple Municipal per deixar de sancionar ales dones prostituïdes
Tots els grups polítics van donar suport a la modificació de l’Ordenança municipal sobre els usos de les vies i els espais públics

La modificació de l’Ordenança municipal sobre els usos de les vies i els espais públics ha estat aprovada amb la unanimitat de tots els grups polítics amb representació al Ple Municipal: PSC, Ciutadans, Esquerra Repúblicana de Catalunya, Gavà, Sí Se Puede, Partit Popular i Convergència i Unió.

La modificació va ser presentada per la tinenta d’alcalde de Ciutat i Territori, Rosa Maria Fernández Labella ,que va exposar que “l’Ajuntament de Gavà forma part de la Xarxa de Municipis lliure de Tracta i està compromès en treballar en l’eradicació de la demanda de la prostitució i en perseguir el tràfic de dones i nens amb fins d’explotació sexual. La prostitució és una manifestació més de la violència masclista i una de les causes de la tracta de dones i nenes. La modificació de l’ordenança despenalitza econòmicament les dones que ofereixen els seus serveis que són víctimes d’aquesta tracta i persegueix els demandats de serveix sexuals i prostituïdors”.

Fins ara, el text contemplava multes tant per als clients com per a les dones prostituïdes. La quantia de les sancions per a clients i prostituïdors va des de 601 euros fins a 3.000.

La portaveu del Partit Popular, Mónica Parés, va argumentar el vot a favor del seu partit i va afegir que “aquest és només un pas més per acabar amb la xacra de la prostitució i les conseqüències directes i indirectes de la mateixa. El treball social, judicial i policial acompanyat de campanyes en defensa de la dignitat de les dones és fonamental per treballar amb aquesta xacra”.

El portaveu de GSSP, Miguel Herrera, va manifestar que “si bé aquesta mesura no resoldrà la situació, tenint en compte que ja la majoria de les multes en Gavà van dirigides als clients, sí creiem que pot ser un pas social i ideològic en la direcció correcta. Creiem que és el moment de deixar de culpabilitzar les dones que realitzen aquest servei i començar a depositar la càrrega de la responsabilitat sobre el client i els prostituidors”.

El portaveu d’ERC, Albert Massana, va anunciar el suport a la modificació de l’ordenança i va demanar “obrir un altre debat, Esquerra Republicana aposta per una regulació que respongui a dues necessitats existents. En primer lloc l’eliminació de les xarxes de prostitució forçada i tràfic de persones i en segon lloc, garantir els drets de les dones que voluntàriament exerceixen la prostitució. Cal una solució valenta”.

Miguel Ángel Ibáñez, portaveu de Ciutadans va referir-se en la seva intervenció a la lectura del manifest per a l’eliminació de la violència contra les dones amb la qual va començar la sessió plenària “precisament la prostitució és una de les formes de violència contra les dones, creiem que és adient no només la modificació sinó també el moment escollit per fer-la”·

També amb la unanimitat dels grups municipals es va aprovar el Pla de xoc a l’atur tant per ajudes a l’autocupació com per ajudes a la contractació,  una nova subvenció de l’IBI per reduir les despeses de les famílies amb menys recursos i les bases del concurs Talent a les Aules.

Declaracions Polítiques

De les dues declaracions polítiques presentades a la sessió plenària, només una va prosperar: la presentada per Esquerra Republicana de Catalunya en favor de la suspensió de la venda d’armes espanyoles a la coalició saudita que intervé al conflicte del Iemen.

La declaració insta el Govern espanyol a suspendre la transferència d’armes i denegar les autoritzacions i exportacions d’armes a l’Aràbia Saudita. La declaració va prosperar amb els vots afirmatius d’ERC, Convergència i Unió i GSSP, les abstencions del PSC i Ciutadans i els vots en contra del PP.