El proper 12 de novembre és la data escollida: la renovada Unió de Cooperadors començarà a funcionar de nou amb l’objectiu de convertir-se en el punt de referència per l’economia social, l’emprenedoria col·laborativa, la sostenibilitat i la innovació a Gavà. L’històric edifici data del 1936 i ha estat rehabilitat per l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB).
La Unió de Cooperadors serà un espai de trobada entre ciutadania, emprenedors, empreses i entitats, amb un objectiu comú: impulsar les economies orientades a millorar la qualitat de vida de les persones i del medi ambient. Tothom que hi participi formarà part d’una comunitat col·laborativa, que podrà compartir coneixements i activitats amb la resta.
Aquest matí han visitat les instal·lacions d’aquest nou equipament l’alcaldessa de Gavà, Gemma Badia, i el gerent de l’AMB, Ramon Torra, que han pogut veure com funcionarà l’edifici gràcies a les explicacions de Míriam González, coordinadora de la Unió de Cooperadors. L’alcaldessa ha destacat la importància d’aquest espai “que suposa un pas endavant en la dotació d’equipaments de Gavà, un punt de trobada per a l’impuls de les economies orientades a la millora de la qualitat de vida de les persones i del medi ambient”. Badia ha afegit que la Unió de Cooperadors “posa clarament en relleu el model i la visió de futur de Gavà: projectes innovadors que aposten per la sostenibilitat i la circularitat, també en l’àmbit econòmic. En definitiva, projectes tangibles i que se situen al costat de la ciutadania, els emprenedors i les empreses. I en aquest terreny som i volem ser referents”.
Ramon Torra ha manifestat de la seva banda que “el que hem fet amb la Unió de Cooperadors és alguna cosa més que recuperar un edifici històric i referent de l’arquitectura del segle XX: també recuperem el seu ús original, el de l’economia social, posat al dia per acollir els projectes d’emprenedoria dels nostres dies”.

La remodelació de l’edifici, finançada amb fons FEDER en el marc del Programa del patrimoni cultural i industrial de l’AMB, ha respost a la voluntat de recuperar la funció original de l’edifici, adaptant-lo a les necessitats i al context actual. El projecte de reforma, projectat per l’arquitecta Meritxell Inaraja, ha retornat l’edifici a l’estat original, alhora dotant-lo de les prestacions pròpies d’un edifici d’ús públic contemporani. Amb aquest objectiu s’han eliminat els elements superflus que s’havien afegit a l’obra originària, i s’han prioritzat la recuperació de la façana principal i els colors primitius i el manteniment dels elements estructurals que es conservaven i d’alguns acabats, com l’escala, les baranes i la fusteria.
Amb motiu de la inauguració, s’han programat diferents activitats que s’allargaran durant tot el cap de setmana del 12 i 13 de novembre. Entre aquestes, n’hi haurà visites lliures i guiades per conèixer tot el que ofereix la Unió de Cooperadors; un espai audiovisual per aprendre sobre el passat, el present i el futur de l’equipament; o un Escape Room.