Visita guiada al jaciment de les Farreres

El Museu de Gavà organitza una visita guiada aquest dijous per donar a conèixer els resultats de les darreres excavacions fetes al jaciment de les Farreres i que han permès localitzar nous accessos a les mines neolítiques. L’actuació l’ha dut a terme un equip del CSIC, encapçalat per Ferran Borrell investigador de Milà i Fontanals qui assegura que les troballes confirmen “la intensitat de l’activitat minera durant la prehistòria en aquest sector, perquè si fa 20 anys sabien que hi podia haver fins a 5 entrades, amb la campanya de novembre i el que portem hem descobert de 10 a 12 accessos més”.

Val a dir, que les investigacions aboquen indicis de que també hi podria haver hagut explotació minera en superfície en format de trinxera però caldran noves intervencions per poder acabar-ho de confirmar.

També s’han trobat evidències d’usos agrícoles d’aquestes terres en etapes més modernes perquè s’han localitzat rases de vinyes i trinxeres on s’hi conreaven arbres, que podrien ser oliveres o fruiters.

En pocs dies s’acabarà la intervenció i Borrell espera que la Generalitat aprovi nous fons que els permetin seguir amb aquesta recerca els propers 4 o 8 anys “amb l’objectiu d’excavar en l’interior de les boques de mina localitzades”.

El treball d’aquesta segons fase d’excavació s’acabarà amb la topografia, la fotogrametria i el registre de tot el que s’ha trobat. A partir d’aquí es cobrirà la zona perquè quedi protegida mentre on es reprenguin nous treballs.

Les persones que vulguin venir d’aprofitar aquesta única vista que es farà aquest 22 de juliol, a les 18 hores reservant prèviament plaça al telèfon 93 263 96 10 de 9 a 13 hores.