Xerrada sobre cooperativisme a Gavà

El grup municipal de Gavà, Sí Se Puede (GSSP) i el cercle de Podemos Gavà van ser els organitzadors, aquest dijous, d’una reunió de cooperatives als baixos del Museu on Fiare Banca Ètica i Guifibaix van tenir l’oportunitat d’explicar en què consisteix la seva activitat.

Per part de Fiare Banca Ètica, Maria Comellas, voluntària d’aquest projecte basat en les finances ètiques, va explicar que, “la idea va sorgir a Itàlia al 1999 i a Espanya hi operem des del 2005” l’esmentada cooperativa “esdevé una eina al servei de la transformació social a través del finançament d’iniciatives encabides dins de l’economia social i solidària i la promoció d’una cultura de la intermediació financera, sota els principis de la transparència, la participació, la democràcia i el crèdit com a dret”.

Segons Comellas “el nostre objectiu és recuperar el valor social dels diners. És per això, que els dipòsits d’estalvi de les persones i organitzacions que compartim aquests principis, serveixen per finançar el desenvolupament cooperatiu, els valors transformadors, l’agroecologia, la cooperació al desenvolupament, el comerç just i la lluita contra l’exclusió social”.

GuifiBaix de la seva banda, és un projecte que neix a Sant Joan Despí amb el suport de l’associació GATS del Prat de Llobregat. Segons un dels seus socis, David García, el projecte pretén “oferir als veïns una alternativa senzilla de connexió a la xarxa WiFi més enllà de l’opció de les grans corporacions que ofereixen telefonia i internet fixos”.

La iniciativa GuifiBaix, d’economia social i d’esperit cooperatiu presenta una a xarxa ciutadana, lliure i neutra. Guifi.net fa innecessària la xarxa d’accés de Telefònica per tenir Internet o telefonia fixa, connectant als usuaris amb petites antenes WiFi a les seves teulades. Mitjançant aquesta xarxa, els usuaris comparteixen serveis, entre ells els accessos a internet.

GSSP, com un dels impulsors d’aquesta xerrada precisava aquesta setmana que “l’objectiu és donar a conèixer a la gent aquestes alternatives a les típiques empreses que només busquen el benefici”.