Xerrada sobre el genoma prehistòric del Baix Llobregat
Restes òssies de la Cova Bonica de Vallirana

El Museu de Gavà acollirà, aquest dijous 15 de juny, una xerrada sobre la fesomia dels primers pobladors de la nostra comarca. La conferència que porta a com a títol “El genoma prehistòric del Baix Llobregat” estarà guiada pels arqueòlegs Montse Sanz i Joan Daura farà un anàlisis de les poblacions del neolític que vivien a la zona.

Gràcies a l’estudi genètic d’una dent trobada entre les restes òssies de la Cova Bonica de Vallirana, s’ha pogut desxifrar el genoma complet d’una de les persones que hi van ser dipositades, que confirma que formava part dels primers moviments migratoris procedents del Pròxim Orient

L’activitat s’encabeix en l’exposició sobre les coves del Baix Llobregat que fins el proper 23 de setembre es pot visitar al museu de la nostra ciutat.

La cova Bonica és un dels escassos jaciments de la península Ibèrica on s’han trobat restes humanes dels primers agricultors i ramaders de fa 7.400 anys, els vestigis trobats ens permeten reconstruir el modus vivendi i les pràctiques funeràries d’un moment crucial de la història de la humanitat, el pas d’una economia caçadora-recol·lectora a una altra de tipus productor. En el seu pas pel Museu de Gavà, s’ha afegit una visió global de les coves de la nostra zona on s’han trobat vestigis de gran interès, com  la Cova de Can Montmany, a Pallejà; Cova Bonica, Abric de Sota Penya II, Abric de Sota Penya III i Cova de la Fou de Muntaner, a Vallirana; Cova dels Dos, a Cervelló, i Cova de Can Sadurní, i l’Avenc Petit del Gravat a Begues. A dues d’elles s’hi fan actualment excavacions arqueològiques: la Cova de Can Sadurní i a la Cova Bonica. Des que es va fundar, el Museu de Gavà ha recollit materials de tres dels jaciments arqueològics esmentats: de la mateixa Cova Bonica, de Vallirana; de la Cova de Can Sadurní, de Begues, i de la Cova de Can Montmany, de Pallejà, que se sumaran als objectes exposats provinents de les recents excavacions a la Cova Bonica.