onada de calor
(Foto: Xavi Cabo)

L’Ajuntament de Gavà ha desactivat fa pocs minuts les mesures per l’onada de calor que va implementar la passada setmana. Ho fa després que Protecció Civil de la Generalitat va desactivar ahir diumenge 15 a la tarda l’alerta del Pla de Protecció Civil de Catalunya (PROCICAT) per onada de calor i també el Nivell 3 del Pla ALFA de risc d’incendi, un cop el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) ha donat per finalitzat l’episodi de temperatures extremes que es va iniciar el passat dimecres. Així doncs, a partir d’avui dilluns 16 es torna a permetre l’accés a l’entorn natural, es reprèn l’activitat agrícola, i tornen al seu horari habitual els dos equipaments que es van habilitar com a refugis climàtics: la Biblioteca Josep Soler Vidal i el Casal Municipal de la Gent Gran El Centre.

A partir d’avui es preveuen encara temperatures altes, però normals per l’època de l’any. Encara ahir es van superar els 40º a punts de Ponent, sent una jornada extremadament calorosa a gran part del país.

Durant l’episodi, la calor ha estat excepcional a Catalunya amb rècords absoluts de temperatura màxima. Com a mostra, una dada: el dissabte 14, a 21 de les 149 estacions de la Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA) es van enregistrar les temperatures històriques més altes, amb més de deu anys de registres.

Situades a la Catalunya Central, altiplà Central, Pirineu, Prepirineu, delta de l’Ebre i massís dels Ports, un total de 10 poblacions catalanes han assolit rècords per sobre dels 38ºC: Sant Romà d’Abella (Pallars Jussà) va arribar als 43,1º; Organyà (Alt Urgell) als 42,7º; Cervera (Segarra) al 41,2º; Sant Martí de Riucorb(Urgell), 41,1º; Pinós (Solsonès), 40,3º; La Seu d’Urgell-Bellestar (Alt Urgell), 39,8 º; Ulldemolins (Priorat), 39,4º; Illa de Buda (Montsià), 38,6º; El Pont de Suert (Alta Ribagorça), 38,4º; i Alcanar (Montsià), als 38,2º.

D’aquesta Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques, la més propera a Gavà és la situada a Viladecans. Aquí, la temperatura més alta d’aquesta onada de calor es va assolir també el dissabte 14, a las 16:35 hores, i va ser de 34,9º. A l’estació d’el Prat de Llobregat, la segona més propera a la nostra ciutat, es van assolir els 35,7º també el dissabte però a les 14:28 hores.

El Servei Meteorològic de Catalunya preveu a Gavà que avui dilluns s’assoleixin 28º de temperatura màxima entre les 14:00 hores i les 16:00 hores, valors normals per aquesta època de l’any. Demà i demà passat recularan una mica les màximes, que es situaran entre els 26º i els 27º. A partir de dijous, però, tornaran a pujar una mica i pel cap de setmana es preveuen màximes de 31º.