ciutadania
L'Associació de Veïns Gavà Mar, primers en utilitzar el nou mecanisme de participació ciutadana en el Ple

El Ple Municipal de setembre celebrat el dijous 26 ha fet història en ser el primer que admet intervencions directes de la ciutadania. Aquest nou mecanisme de participació està inclòs en el Reglament Orgànic Municipal (ROM) que va aprovar inicialment el Ple de setembre de 2018 i, ja de manera definitiva, el Ple Municipal celebrat el 28 de febrer de 2019. La ciutadania intervé en l’apartat de Precs i Preguntes del Ple, exactament igual que ho fan els grups municipals del plenari.

L’Associació de Veïns de Gavà Mar va tenir l’honor de protagonitzar la primera intervenció d’aquest tipus en el Ple Municipal. La presidenta d’aquesta entitat, Carmen Torres, va explicar que a Gavà Mar hi ha hagut “un brutal increment de robatoris i atracaments, en el darrer any molts han estat a més amb violència, entrant a robar a les cases amb les famílies a dins, amb nens petits presenciant els robatoris”. Segons el relat de Torres, al barri s’han incrementat també “els robatoris als carrers, tant a residents com a visitants, de mòbils, rellotges i diners de forma molt violenta, així com els robatoris i el vandalisme als vehicles aparcats”.

Atès tot això, Torres demana “l’increment d’agents de la Guàrdia Urbana a Gavà Mar, donant vigilància i protecció tot l’any, ja que som un barri residencial, hi vivim tot l’any i el barri es troba solitari i abandonat”. La presidenta dels veïns recorda que “la policia necessita un mínim de 10 minuts per acudir a qualsevol trucada d’emergència degut a la distància geogràfica”, així que “l’Ajuntament podria destinar al barri agents de la Guàrdia Urbana de forma imminent i durant tot l’any, ja que podrien tenir la seva base en el Centre Cívic que el 15 de setembre finalitza el seu servei”.

Precisament, la pregunta que volia formular l’Associació de Veïns de Gavà Mar girava entorn d’aquest Centre Cívic, ja que, expliquen, “està totalment abandonat i deteriorat, és necessari el seu manteniment i creiem que seria també necessari dotar-lo de tots els serveis municipals com ara un punt d’atenció ciutadana, la Guàrdia Urbana, espais culturals o una sala per l’Associació de Veïns”.

Torres va preguntar finalment al govern si recuperarà aquests i altres serveis municipals, i també va incloure aquí la possible acomodació del tercer CAP de Gavà: “Sabem que la Generalitat ha donat llum verda per un nou CAP a Gavà i, tenint en compte que les famílies de Gavà Mar no disposen de cap atenció primària sanitària bàsica en el barri i que el mateix està separat 6 quilòmetres de Gavà, valorem que l’Ajuntament podria ubicar el nou CAP a Gavà Mar”.

El tinent d’alcalde de Benestar de l’Ajuntament, Germán Barrena, va ser l’encarregat de respondre en la seva qualitat de regidor de barri de Gavà Mar. Barrena va explicar les principals característiques del projecte de renovació del Centre Cívic i va assegurar que “mentre aquest projecte no comenci a desenvolupar-se, que esperem que sigui l’abans possible, garantirem que tant l’Associació com la regidoria de barri podran portar a terme amb normalitat la seva activitat”.

Respecte a la petició d’ubicar al Centre Cívic una dotació policial, Barrena va explicar que “existeixen espais en el barri que estan en via d’anàlisis per dotar-los de serveis com la Policia Municipal o, per exemple, la recuperació futura (esperem) dels serveis sanitaris que, atenent a l’actual projecte del Centre de Mar, no tindrien cabuda en el mateix edifici”.

ciutadania
Intervenció de Les Agulles amb Alicia Garrote al faristol

La segona intervenció va anar a càrrec de l’associació Les Agulles, Ecologistes en Acció. Una de les seves integrants, Alicia Garrote, va exposar, en línia amb el que després en el mateix Ple va també explicar el grup municipal de Podemos en una declaració política, l’actual situació de crisi ecològica que viu el nostre planeta Terra.

La seva intervenció va acabar en aquest cas amb el prec de que el Ple “declari l’emergència ecològica a Gavà, tal i com estan fent altres governs locals, autonòmics i estatals arreu d’Europa i del món, i que s’adopti un paquet urgent de mesures a l’alçada dels enormes reptes ambientals als que ens enfrontem”. A més, Les Agulles demana també al Ple que creï “el Consell Municipal per l’Emergència Ecològica com a òrgan assessor de l’Ajuntament amb funcions d’analitzar i proposar les polítiques públiques de competència municipal vinculades a l’economia, la conservació del territori, el clima i la biodiversitat”.

La resposta del govern en aquest cas la va donar la tinenta d’alcalde de Territori, Medi Ambient i Transició Ecològica, Rosa Fernández, qui va assegurar que “indubtablement estudiarem la seva proposta de declarar l’emergència climàtica, però l’important no és simplement una declaració d’intencions si aquesta no va acompanyada de mesures concretes en matèria de polítiques ambientals”.

En aquest sentit, Fernández va recordar que “nosaltres anem molt més enllà de les paraules i ja el 2009 l’Ajuntament va assumir el compromís de reduir un 20% les emissions de CO2 l’any 2020, i que l’any 2017 es va comprometre novament a reduir aquestes emissions de CO2 en més d’un 40% per al 2030”. La tinenta d’alcalde va també posar en valor “una nova flota municipal molt més eficient i sostenible que ha reduït les emissions, o un nou sistema de recollida de residus que es va iniciar en el mandat anterior i que continuarà desenvolupant-se en aquest”.

En referència a la creació d’un Consell Municipal per l’Emergència Ecològica, la tinenta d’alcalde va respondre que “nosaltres creiem en un model molt més interactiu i participatiu i no tan reglat com és un Consell Municipal, estem davant d’una situació que ens demana celeritat en les polítiques ambientals i, per tant, apostem per models on es pugui treballar amb especialistes, científics, entitats especialitzades, que ens puguin aportar un plus de coneixement per abordar determinades mesures que creiem que són importantíssimes pel nostre futur i el dels nostres fills”.