Comencem pel començament. Com arribes a la Coral Sellarès?

Va ser quan el meu primer fill tenia un any. Ens hi vam apuntar amb el meu marit perquè necessitàvem una mica d’activitat cultural després de dedicar dos anys a la cura del nostre fill. Ens feia falta i ens va anar molt bé. Vam tenir la sort que una tieta del meu home es quedava el nen mentre assajàvem i així ho vam poder fer. I quan vam tenir el segon, fèiem torns amb el meu home: un dia un, un dia l’altre. I així no ho vam haver de deixar. I ja han passat 42 anys!

Què és el que us va enganxar per aguantar tant de temps?

El senyor Marcó. Perquè era molt senyor Marcó. I com més temps passa, més valoro tota la tasca que va fer. Els més de 30 anys que ens va estar dirigint van ser fantàstics. Sempre triava cançons molt especials, que eren molt maques. I després ja va fer aquell canvi per no fer només polifonia i cançó tradicional. Va afegir les òperes i els musicals, traduint les lletres al català. És que era tan avançat!

S’assembla molt a la tendència actual al món coral…

I tant! La seva filla ho diu, que tot el que estan fent ara a TV3 a l’Oh Happy Day, el seu pare ja ho feia fa 40 anys.

No us va costar el canvi?

No. Ens ho vam passar tan bé! Fins i tot teníem un coreògraf que ens venia a fer classes. Va ser tot molt revolucionari. En Ramon Marcó és una figura al Baix Llobregat, perquè va crear una tendència que després molts van seguir.

Com era la coral d’aquella època?

Cantava molt bé, la Coral Sellarès. Érem gent molt jove i amb bona veu. Ara, intentem fer-ho el millor que podem, però la veu ja no és la mateixa, encara que l’esperit sigui el mateix (riu).

La desaparició d’en Ramon Marcó devia suposar tot un trasbals…

Sí, perquè el senyor Marcó era l’ànima de la coral i la mimava molt perquè se l’estimava com una cosa seva. Quan es va jubilar vivia per la música i es passava hores i hores buscant i trobant peces per fer. Això és impossible de substituir.

Com vau superar el sotrac que va suposar?

Per sort, hi ha força cantaires que són a la coral des de l’inici i som com una pinya. N’hi ha que van marxar quan va faltar el senyor Marcó, però els que vam resistir hem fet un grup molt sòlid i la coral no se n’ha ressentit. A més a més, som amics, perquè es creen vincles molt forts quan assages dos cops per setmana durant tant de temps. Gaudeixes pel mateix, pateixes pel mateix i això crea una complicitat molt forta.

Costa que s’apunti gent nova per ser els hereus d’aquest grup?

Ara, precisament, hem tingut tres noves incorporacions i n’estem molt contents. Però costa, perquè el nostre horari d’assaig és força tard i, d’altra banda, potser busquen corals que es belluguin més que nosaltres, que ara mateix ens movem poc (riu).

Quina diferència heu notat en els mestres que han seguit Ramon Marcó?

El senyor Marcó era autodidacta, i crec que les persones que s’atreveixen a alguna cosa així acostumen a fer-ho molt bé. Ell, almenys, era impressionant. Els directors que l’han seguit surten d’escola, i és diferent. A més, amb la crisi, han de dirigir diverses corals i, és clar, sense desmerèixer ningú, no és el mateix.

La coral ha viscut grans moments aquests 50 anys. Amb quin et quedes?

N’hi ha hagut molts, especialment en l’època del senyor Marcó. Hi ha aquella famosa visita a Joan Pau II, que jo no hi vaig poder ser, i que va ser molt emotiva perquè se li va cantar en polonès la cançó de bressol que li cantava la seva mare. I també van ser increïbles els concursos en què vam participar, com el de Torrevella, d’on ens vam endur el primer premi.

Teniu un ampli programa d’actes pel 50 aniversari. Hi ha alguna cosa que et faci especial il·lusió?

I tant! El mes de març fem el concert de primavera, però en aquesta ocasió serà un homenatge al senyor Marcó. Farem una cantada de les peces més emblemàtiques de cada època de la coral amb els diferents mestres que hem tingut. I també hi convidarem tots els excantaires que ens vulguin acompanyar.

Si algú vol apuntar-se a la Coral Sellarès, una pregunta important: cal saber música?

No cal saber-ne, però sí que és important tenir oïda. A banda d’això, només cal gaudir-ne. És molt bo cantar, perquè és un exercici de memòria, de disciplina, de respiració… Tot són avantatges, cantar és una meravella. És molt maco, molt gratificant. I és una disciplina a la qual t’acostumes i, quan no pots exercir-la, et falta.

BIOGRAFIA
Qui més qui menys la coneix, la Isabel Pugès. Al capdavant de la seva acadèmia d’idiomes ha fet la nostra ciutat una mica més poliglota. També va formar part de la Sindicatura Municipal de Greuges i, en tres períodes diferents, ha estat presidenta de la Coral Sellarès, càrrec que ocupa actualment quan se celebra el 50è aniversari de l’entitat. Ella no hi és des del primer dia, però gairebé. Hi va entrar fa 42 anys i no n’ha sortit mai. Li’n dóna totes les culpes a en Ramon Marcó, fundador de la coral, un referent en el món musical de la comarca i de qui tothom diu que feia que tot fos molt fàcil. Si ha de triar una cançó del repertori de la coral, es queda amb una que fa temps que no canten: Baixant de la Font del Gat.