Ple Municipal
Un moment del Ple d'aquest matí

El Ple Municipal celebrat aquest matí ha aprovat per unanimitat un recolzament explícit al sector de la cultura, molt tocat arran de la pandèmia. El recolzament, demanat pel grup municipal de Podemos (PODEMOS) en una declaració política, ha rebut l’adhesió doncs de tots els grups municipals.

Mónica Parés, portaveu del Partit Popular (PP), ha explicat que la seva formació “sempre ha defensat el recolzament al sector de la cultura en dos àmbits, l’empresarial i l’específicament cultural”, i ha recordat que aquest sector “ha estat injustament tractat per la Generalitat amb un aixecament només parcial de les darreres restriccions”.

Isidre Casas, portaveu de Junts per Gavà (JUNTS), ha assegurat que la Generalitat “ha posat en marxa diverses actuacions per ajudar al sector de la cultura”, i s’ha mostrat d’acord en que “el que cal és equilibrar el risc amb el desenvolupament de l’activitat cultura, que és molt i molt necessària”. En la seva defensa de la gestió del govern català, Casas ha assegurat que “decidir si s’ha fet prou o caldria fer més és la línia vermella que separa estar al govern o a l’oposició, però el nivell d’exigència hauria de ser el mateix per a totes les administracions amb competències per ajudar al sector”.

Francisco Gavilán, regidor de Ciutadans, Partido de la Ciudadanía (Cs), precisament ha carregat contra la gestió de la Generalitat assegurant que “no ho ha fet bé en cap sector d’aquesta crisis”, i tot seguit s’ha mostrat “a favor de millorar les condicions laborals de tots els artistes i de tots aquells vinculats al sector, la majoria dels quals treballen en precari”.

Marta Jiménez, regidora d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), també ha mostrat el seu recolzament al sector cultural destacant que “no només és un element necessari per entretenir i distreure a la societat, sinó que considerem que la cultura és un component imprescindible per a qualsevol societat sana, formada, i per tant democràtica”. Jiménez a més ha fet el següent avís a Podemos, proposant d’aquesta declaració política: “Confiem en que es compleixin els pressuposts generals de l’estat de 2021 en els termes acordats de manera que el govern català es pugui dotar dels recursos necessaris per fer front a totes les necessitats que manifesti el sector ara i en el futur, ja que com tots vostès saben, ho vulguin reconèixer o no, la Generalitat al final no disposa de tots els recursos que necessitaria”.

Per últim, Jordi Tort, portaveu del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC), s’ha mostrat en sintonia amb tot el que havien expressat els altres portaveus afegint que “la cultura és lleure i salut per a la ciutadania, però també és necessari que sigui mitjançant treballs dignes, i per ant no podíem no estar a favor d’aquesta declaració política”. Tort ha aprofitat per criticar la gestió de la govern català en aquest àmbit: “És molt fàcil pels senyors que governen a la Generalitat venir aquí i fer un discurs favorable a la cultura però, tot i que entenem que una situació de pandèmia és sobrevinguda, la veritat és que han passat coses a Catalunya que no passen a altres comunitats autònomes, com ara el tancament d’activitats culturals sense donar alternatives al sector”.

El Ple Municipal ha aprovat també dues de les tres altres declaracions presentades, tot i que per unanimitat només ho ha estat la de Junts de recolzament als treballadors autònoms gavanencs. La del PSC sobre els pressupostos generals de l’estat pel 2021 ha rebut el vot favorable d’ERC i Podemos, el vot contrari de PP i Junts, i l’abstenció de Cs. Per últim, la declaració rebutjada ha estat la proposada per ERC sobre l’espionatge polític, que ha obtingut el vot contrari del PSC, Cs i PP, i els favorables de Junts i Podemos.