refugis climàtics
Usuaris a la Biblioteca Josep Vidal, avui al migdia

Aquesta setmana estem vivint un episodi de calor extrema que ve acompanyat d’una alerta del Servei Català de Meteorologia. Això fa que les autoritats insisteixin en els habituals consells per protegir-se de la calor, ja que viurem temperatures molt altes sobretot de dia, però malauradament també de nit.

Ja fa alguns anys que, quan s’emeten aquesta classe d’alertes, els equipaments municipals climatitzats de Gavà es converteixen en refugis climàtics per tal que aquelles persones que ho necessitin pugin escapar de les altes temperatures. Un d’aquests refugis climàtics és la Biblioteca Josep Soler Vidal, que hem visitat aquest matí i a on ens han confirmat que, efectivament, alguns usuaris expliquen que entren per evitar la calor del carrer: “Sí que ens ho han fet saber, i de fet estem al costat de la plaça Balmes, que és un lloc cèntric i de pas en general, i la gent de vegades ha entrat i ens ha dit que a fora fa massa calor i que volien estar una estona dins”.

Qui ens ho explica és Maite Pinteño, directora de la biblioteca, qui també destaca l’important que és que la ciutadania “pugui comptar amb aquest equipament, obert en horari d‘atenció al públic de matí i tarda, per tal que, quan hi hagi aquests pics d’altes temperatures al carrer, es puguin refugiar aquí perquè hi ha aire condicionat i les condicions poden garantir un benestar”.

La temperatura a la Josep Soler Vidal està controlada per un sistema informàtic centralitzat a l’Ajuntament de Gavà i “mantenim constantment una comunicació fluida amb els tècnics que se n’ocupen per anar regulant la temperatura en funció de les necessitats o dels fluxos que detectem en cada moment”.

El fet de ser un refugi climàtics quan hi ha alertes per temperatura extrema “no ens suposa cap càrrega extra en el nostre dia a dia, ni tampoc necessitem cap preparació especial o diferent de les nostres funcions laborals. Però sí que ho tenim en compte i és un fet molt relacionat amb que cada cop estem més conscienciats de l’emergència climàtica que estem patint”.

refugis climàtics
Maite Pinteño, davant la secció dedicada a l’emergència climàtica

De fet, fa pocs mesos a la Josep Soler Vidal van inaugurar un apartat anomenat justament així, Emergència Climàtica. És un petit fons bibliogràfic que vol posar de manifest que “la realitat que vivim en aquest planeta és innegable, no es pot negar que hi ha un canvi climàtic i hem de fer esforços entre tots per com a mínim intentar frenar-ho”. El fons està ubicat en “un lloc molt visible, a l’entrada de la sala del primer pis on hi ha els llibres de ciències i de tècnica, ja que volem conscienciar dins de les nostres possibilitats d’aquesta emergència climàtica que és que ja no és canvi climàtic, és emergència”.

Aquest avís de temperatures extremes ha comportat també que Gavà estigui avui en el nivell 3 del Pla Alfa d’incendis, que és el nivell més alt de tots els que preveu aquest pla. És per aquest motiu que es tanquen els accessos al Parc del Garraf i a tota la zona forestal i, addicionalment, també s’han tancat els accessos a l’Àrea de Lleure de La Sentiu, el Parc del Calamot i el Parc del Mil·lenni.