El col·lectiu sanitari gavanenc i el col·lectiu docent dels col·legis, llars d’infants i instituts gavanencs van ser guardonats ahir amb el Premi d’Honor Ciutat de Gavà 2021. És el màxim guardó d’aquests premis Ciutat de Gavà que es van entregar en un acte a l’Espai Maragall que va comptar amb una bona representació de la societat institucional i civil de la nostra ciutat.
El jurat va decidir atorgar el premi als professionals dels dos Centres d’Atenció Primària de Gavà “pel seu esforç enorme, la seva professionalitat, la seva valentia durant la pandèmia en tots els vessants de l’activitat mèdica assistencial, lluitant sense descans contra la Covid-19, posant en risc la pròpia salut, i suportant la pressió en llargues hores d’ambulatori i hospital, de vegades sense prou mitjans però sempre amb uns ervei diligent i afectuós”.
Xavier Alba, director del Centre d’Atenció Primària Dr. Bartomeu Fabrés Anglada, es va adreçar al públic en nom de tots els seus col·legues per donar les gràcies i assegurar que “aquest guardó, que recollim en nom dels més de 100 professionals que treballen en l’atenció primària a Gavà, el volem compartir amb tots vostès, amb tota la ciutat, perquè sense la feina de tots plegats això no hauria estat possible. Moltes gràcies a tota la ciutat pel compromís i per l’empenta que ha facilitat molt la nostra feina”.
Respecte als professors dels col·legis, escoles i instituts gavanencs, els jurat va valorar “la dedicació, la vocació, i la professionalitat evidenciats al llarg de la crisi sanitària i els darrers cursos escolars, primer durant el confinament fent ús de la tecnologia i amb una capacitat d’adaptació admirable, i després reobrint els centres educatius i afrontant una normalitat complexa i canviant”.
Els premiats, doncs, van ser els docents de tots els centres educatius gavanencs: l’Escola Jacme March, l’Escola Joan Salamero, l’Escola l’Eramprunyà, l’Escola Marcel·lí Moragas, l’Escola Maria Felip, l’Escola Salvador Lluch, l’Institut de Bruguers, l’Institut El Calamot, l’Institut-Escola Gavà Mar, les Escoles Núria de Formació Professional, el Col·legi Immaculada Concepció, el Col·legi Sagrat Cor, el Col·legi Sagrada Família, el Col·legi San Pedro, el Col·legi Santo Ángel, el Lycée International Barcelona Bon Soleil, The British Collegue of Gavà, i les llars d’infants Josep Pallach, Rosaura Terrades, El Patufet, Els Menuts de La Pineda, L’Illa dels Petits, i Morning Glory.
En noms de tots ells va parlar Ana Puente, directora del col·legi Immaculada Concepció, que és el més antic de tots els centres educatius de Gavà. Puente va donar les gràcies i va destacar que “l’escola és el reflex del que passa en el nostre poble i en la nostra societat, i com el poble i la societat, hem patit molt. Ha estat un curs molt dur, el rol del director ha estat modificat totalment, i el lideratge d’aquest curs ha estat prioritzar la salut física i emocional, prioritzar l’escolta dels grans i dels petits i de les nostres famílies, i prioritzar la normativa vigent. Sort hem tingut dels nostres docents que s’hi ha deixat la pell, que han fet possible la salut, l’escolta, la normativa, i l’assoliment de tot el currículum educatiu. Gràcies docents, perquè sense vosaltres no hauria estat possible”.

L’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez, molt emocionada, va adreçar també unes paraules als assistents. Sánchez va destacar que, amb els premis atorgats, “la nostra ciutat ha demostrat que és capaç de superar adversitats i moments tan complicats com els que ens ha deixat la pandèmia, i sobretot són premiats que ens donen tota la força per mirar amb coratge al futur”. Sánchez, de fet, va assegurar que “hem d’agafar la força de totes aquelles persones que ja no estan entre nosaltres però que van lluitar i que van ser un exemple per nosaltres”.
Sánchez va animar a tothom a “quedar-se amb tot el positiu que hem après, hem après a superar-nos, a mostrar la millor cara de la solidaritat, a no defallir i ajudar-nos els uns als altres, i crec que amb aquesta empesta mirarem al futur i superarem del tot aquesta pandèmia”.
Premis per la pagesia i pels dos mercats municipals
La resta dels premiats en la gala d’ahir són aquests: el Premi Cultura i Educació va ser per la Coral La Igualtat, que el 2020 va complir 125 anys de vida sent, doncs, l’entitat en actiu més antiga de Gavà; el Premi Ciutat de Gavà d’Esport i Salut per la jugadora de futbol Carla Fernández; el Premi de Solidaritat i Acció Cívica va ser atorgat als Voluntaris de Gavà T’ajuda i de la Xarxa Makers; el Premi d’Economia i Comerç va anar a parar als Mercats Municipals MercaGavà i Mercat del Centre; i finalment el Premi Ciutat de Gavà de Sostenibilitat i Ecologia va ser atorgat a la Pagesia de Gavà.

Josep Pañella, president de la Cooperativa Agropecuària de Gavà, va donar les gràcies al jurat i va explicar que ser pagès “és dur, sacrificat i poc valorat, però també es gratificant, és maco, i et fa tenir cura del teu entorn. Sembrar i veure com creixen les plantes cada dia no té preu, el cel et regala postes de sol i albades de mil colors, el vent no bufa igual cada dia, i aprens quins núvols et porten pluja i quins et resguarden del sol”.
Pañella va assegurar que “ser pagès a Gavà no és fàcil, cada cop som menys perquè són poques les noves generacions que volen continuar amb aquesta feina, i a més, els més grans ens van deixant a poc a poc”.

De la seva banda, el president del Mercat del Centre, Joan Martí, i de MercaGavà, Pedro Pinto, van agrair el premi atorgat als dos mercats. Martí va donar les gràcies al jurat “per reconèixer la tasca dels dos mercats en aquest curs tan difícil que hem tingut”. Pinto, de la seva banda, va destacar que “tot això no ho hauríem aconseguit sense el recolzament de tot el poble, perquè realment el que fa funcionar el mercat és el cor del poble, els habitants de Gavà”.