Declaracions polítiques del Ple de gener del 2018
Sessió plenària del mes de gener a la qual van assistir representants de diferents col·lectius

A la sessió plenària de gener es va donar compte d’un decret d’alcaldia en què es declara Gavà com “Ciutat solidària amb l’Alzheimer”. Tots els grups municipals de l’Ajuntament de Gavà van mostrar el seu suport als malalts d’Alzheimer, les seves famílies i l’entitat Familiars de Malalts d’Alzheimer i altres Demències de Gavà (FAGA), que des de l’any 1996 treballa amb ells.

El portaveu del grup municipal socialista, Miquel Àngel Diaz, va explicar que amb el decret es vol “donar suport a la iniciativa liderada per CEAFA, que reivindica una política d’Estat de l’Alzheimer. En ella està representada Familiars de Malalts d’Alzheimer i altres Demències de Gavà (FAGA) l’entitat de referencia al Delta del Llobregat per treballar teràpies, sensibilització i accions a favor de l’Alzheimer. Fan una gran feina que el conjunt de la ciutat reconeix “.

El portaveu de CiU, Ramon Castellano, va dir que som conscients de la feina que fa la FAGA i per tant del suport que necessita, de les despeses directes i indirectes que les famílies han d’assumir en els casos de malalts al seu càrrec” i considera imprescindible un Pla específic “per pal·liar els efectes de la malaltia”.

La portaveu del PP, Mònica Parés, confia que el decret “incrementi la conscienciació de tots els gavanencs i les gavanenques de la malaltia i de totes les persones que la pateixen. Les reclamacions fetes com a ciutat segur que tenen a partir d’ara molta més força si seguim treballant tots plegats”.

El portaveu de GSSP, Miguel Herrera, va mostrar la seva satisfacció amb què “Gavà es converteixi en Ciutat Solidària amb L’Alzheimer, una demència degenerativa que afecta especialment a un sector, el de la gent gran i amb menys recursos econòmics” i va afegir que espera que aquesta declaració vingui acompanyada d’accions específiques.

El portaveu d’ERC, Albert Massana va recordar la tasca de FAGA i va afirmar que “declarar la ciutat, Ciutat Solidaria amb l’Alzheimer és important, però també esperem una política concreta per combatre la malaltia orientada a desenvolupar línies de recerca i noves estratègies i programes de prevenció”.

Per al portaveu de Cs, Miguel Ángel Ibáñez “aquesta declaració es un gest institucional de reconeixement per la feina que fan i és molt adient. Esperem que pugui anar acompanyada més endavant d’ajuts efectius cap aquest col·lectiu”.

Finalment l’alcaldessa, Raquel Sánchez va donar les gràcies i va felicitar “a la FAGA per aquesta feina tant necessària i extraordinària de suport , assessorament i acompanyament als pacients d’aquesta malaltia i també als seus familiars i no només de Gavà, sinó també de ciutats veïnes. Nosaltres seguirem ferms amb aquest compromís de col·laboració amb FAGA però sobretot amb aquelles persones i familiars afectats”

Representants de l’entitat i usuaris i usuàries de FAGA van assistir a la sessió on es feia aquesta declaració.

Declaració del PSC

El ple també va debatre quatre declaracions polítiques, tres de les quals van prosperar. Per unanimitat es va aprovar la presentada pel PSC sobre la situació de les urgències i les llistes d’espera en centres d’atenció primària i hospitals de Catalunya. En ella es manifesta que el col·lapse és deu “a la no-reversió de les retallades en la salut pública a Catalunya” i es demana al nou Govern entre altres qüestions que “compleixi amb el manament parlamentari sobre el temps màxim d’espera a les urgències” , “recuperar recursos”, i “ampliar horaris en els centres d’atenció primària”.

Declaració d’ERC

Al Ple també va prosperar la Declaració política d’ERC, amb només el vot en contra del PP, exigit a l’estat la millora de les infraestructures viàries del Delta. En ella s’expressa el “desacord i descontentament per l’actitud del govern de l’Estat Espanyol d’aturar les inversions en infraestructures a l’àrea metropolitana impedint que l’activitat econòmica pugui assolir millores que reverteixin en la qualitat i quantitat de l’ocupació”.

Declaració de GSSP

La Declaració política de GSSP en defensa del sistema públic de pensiones es va aprovar amb els vots a favor del PSC, ERC , GSSP i CiU, es va abstenir Cs i va votar en contra el PP. A la Declaració, entre altres demandes, s’insta al “Parlament i Govern de la nació a la derogació de las reformes laborals de 2010 i 2012, degut a que les seves conseqüències nefastes per la qualitat de feina posa en perill la sostenibilitat i el futur de les pensions”.

La declaració política presentada pel PP de suport i defensa de la presó permanent revisable no va prosperar.

Una grup de persones en representació de la Plataforma Salvem l’Hospital de Viladecans i de la Marea pensionista van donar suport amb la seva presència a les Declaracions Polítiques presentades.