Junts Fem Barri finalista de la Copa España Creativa

El projecte de participació ciutadana Junts Fem Barri opta a aconseguir la Copa España Creativa, en haver estat seleccionat entre els 17 finalistes del premi que s’atorgarà en el VI Fòrum de Ciutat i Territoris Creatius d’Espanya, que tindrà lloc a Lleida del 27 de febrer a l’1 de març. Aquest fòrum esdevé un espai de participació, trobada i reflexió on compartir projectes innovadors i creatius que consolin la Xarxa de Ciutats i Territoris Creatius d’Espanya, de la qual Gavà n’és membre.

La Copa España Creativa distingeix el projecte urbà o territorial més creatiu i innovador de l’Estat espanyol. Junts Fem Barri 2018 ha estat seleccionat com a un dels 7 finalistes dels municipis espanyols de menys de 50.000 habitants i dins de la categoria “Creativitat i Innovació Territorial i Social”. Aquesta categoria engloba projectes que impulsin la cohesió o la inclusió social d’una ciutat o territori i la gestió de la seva diversitat, ja sigui mitjançant la recuperació de l’espai públic, la millora de l’accessibilitat, la revitalització dels barris o la millora del transport.

Junts Fem Barri

Junts Fem Barri és un programa de participació ciutadana impulsat per l’Ajuntament de Gavà amb una doble finalitat. En primer lloc, realitzar projectes de millora de l’espai públic i, segon, promoure un procés participatiu en el qual els habitants de Gavà proposen, voten i decideixen quins projectes s’han d’executar, amb un import global de 500.000 euros. Els projectes proposats no poden superar l’import de 35.000 euros, cosa que permet diversificar la quantitat i tipologia de les actuacions.

El passat 30 de juny es va tancar la tercera edició del programa, amb la participació de 2.491 ciutadans i ciutadanes que van decidir amb el seu vot la quinzena d’actuacions que contribuiran a millorar l’espai públic de Gavà. S’establia així un nou record de participació, molt per sobre de les registrades a les dues passades convocatòries, en què no es va arribar al miler.

Per tal de promoure la implicació de la ciutadania, en aquesta edició es van intensificar els elements de comunicació, incloent-hi dues exposicions, una d’elles itinerant, on es detallaven els projectes ja executats i els que se sotmetien a votació. També es van reforçar els punts de votació al carrer i es van realitzar trobades sectorials amb agents econòmics i socials de la ciutat. Des d’algunes regidories de barri també es va promocionar el projecte i es van facilitar recursos a les entitats veïnals perquè fomentessin la participació.

Hores d’ara, es treballa en la redacció dels projectes més votats. Entre aquests hi ha la construcció d’un parc infantil a l’av. d’Eramprunyà; la retirada de la xarxa elèctrica aèria a les Colomeres; la creació d’una pista poliesportiva a l’àrea de lleure la Sentiu; la transformació de l’skateparc de Gavà Mar, o la prolongació del carril bici al carrer de la Riera de Sant Llorenç.

Fruit de Junts Fem Barri, l’Ajuntament ja ha executat una quarantena d’obres a l’espai públic: 24 intervencions de la convocatòria de 2014, i 18 de l’edició de 2016.

Gavà, ciutat creativa

L’Ajuntament de Gavà va formalitzar la seva adhesió a la Xarxa de Ciutats i Territoris Creatius d’Espanya l’any 2016. El seu objectiu és potenciar conjuntament la creativitat col·lectiva a partir de la suma de creativitats individuals urbanes o territorials que afavoreixin el ressorgiment de les ciutats com a pols de creació i innovació.

Uns objectius amb què l’Ajuntament de Gavà coincideix tal com demostren les experiències posades en marxa. A banda del programa “Junts Fem Barri” s’han posat impulsat altres iniciatives on s’ha incorporat la participació ciutadana en la gestió pública com és el procés participatiu de la Unió de Cooperadors; el Pla d’Actuació Municipal i el programa “Junts Pro GavàMade in Gavà”, un procés participatiu obert per l’Ajuntament per fer partícip el teixit empresarial en la definició de la nova estratègia de promoció econòmica de Gavà.

El projecte guanyador de la Copa España Creativa 2017-2018 va ser la iniciativa Barris antics, molt per descobrir”, proposta integrada per 34 ajuntaments catalans amb una idea per reactivar el comerç local en nuclis urbans on s’han fet des de 2011 intervencions integrals socials i urbanístiques. El jurat va valorar aspectes com ara la cooperació entre entitats, la dinàmica de canvi que es genera i l’autofinançament de la idea.

És per aquest motiu, que la Sisena Edició de la Copa España Creativa 2018-19 es celebrarà en el marc del VI Fòrum de Ciutats i Territoris Creatius d’Espanya el 28 de febrer i l’1 de març a Lleida.