pressupostos municipals
Un moment del Ple Municipal telemàtic d'avui

Aquest matí s’han aprovat els pressupostos municipals de l’Ajuntament de Gavà per l’any 2021 en un Ple Municipal de caràcter extraordinari que ha tingut lloc de manera telemàtica, com tots ho han estat des de que va esclatar la pandèmia del coronavirus.

Els comptes municipals han rebut el vot favorable del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) i de Junts per Gavà (JUNTS), en virtut de l’acord que tots dos partits van signar ahir a la tarda. La resta de grups municipals, és a dir, Partit Popular (PP), Podemos (PODEMOS), Ciutadans, Partido de la Ciudadanía (Cs), i Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) han preferit emetre un vot d’abstenció.

Jordi Tort, tinent d’alcalde de Nova Governança, Serveis Generals, Estratègia Econòmica, Treball i Promoció de la Ciutat, ha estat l’encarregat de defensar en el plenari uns comptes municipals que van ser presentats oficialment ahir en roda de premsa. Tort ha assegurat que el pressupost “hem intentat que sigui flexible per tal que ens permeti anar adaptant-lo a aquesta incertesa provocada per aquesta crisi de la qual no sabem ni com ni quan sortirem”. El primer tinent d’alcalde també ha garantit que els comptes “prioritzen les polítiques socials i l’atenció social a la ciutadania, així com la reactivació econòmica i, òbviament, els temes de manteniment i desinfecció de la ciutat, que no deixen de ser importants en aquest context”.

En el torn de paraula dels grups municipals, Mónica Parés, portaveu del PP, ha destacat els efectes negatius que ha tingut la pandèmia en les persones i l’economia, i ha criticat algunes accions com ara la reforma de la C-245. Parés ha advertit que “serem exigents perquè no volem despeses innecessàries o injustificades que només ens portarien a la decadència econòmica, democràtica i institucional a la que ja ens enfrontem com a país amb les polítiques del govern d’Espanya”.

Isidre Casas, portaveu de Junts per Gavà, ha justificat el seu vot favorable als comptes municipals d’aquesta manera: “Creiem que en entorns com l’actual, amb una crisi econòmica, social i sanitària, és important deixar de banda el partidisme i intentar sumar per aplicar polítiques efectives de reactivació econòmica i social que no deixin a ningú enrere. I pels malpensats vull recordar que el que vam signar ahir no és un pacte de govern sinó que és un acord de pressupostos i, com qualsevol altre acord, tindrà reunions periòdiques de seguiment del compliments dels acords signats”.

Miguel Herrera, portaveu de Podemos, ha destacat de la seva banda els aspectes socials dels pressupostos, “sobretot en àmbits com educació, infància, i ajudes a famílies i persones en situació d’emergència, on veiem que moltes de els ajudes que havíem negociat anteriorment amb l’equip de govern es mantenen en aquests pressupostos. També ens agrada veure que es contracta a més personal pels serveis socials, que ha estat una de les demandes en les que hem posat més èmfasi en els darrers anys i especialment en els últims mesos”.

Francisco Gavilán, regidor de Ciutadans, ha decidit de la seva banda destacar que “vam sol·licitar a l’equip de govern congelar impostos i taxes, i això es farà. Sense cap dubte, aquest és l’any en el que l’Ajuntament ha de fer el que no fa la Generalitat, que és ajudar als que més patiran aquesta crisi. Igual que vostès, pensem que s’ha de recolzar a aquells que perdin la seva feina, els percentatges d’atur estan superant els màxims històrics i continuaran pujant ja que és sobradament conegut que quan governen els socialistes puja l’atur, i si aquesta vegada governa amb Podemos encara serà pitjor”.

Albert Massana, portaveu d’ERC, ha criticat en el seu torn que “no s’hagi acceptat cap de les esmenes que hem presentat, i les reiterem cada any les mateixes perquè considerem que la reducció a la meitat de la despesa en propaganda serviria per distribuir aquests diners en partides socials. Per nosaltres sempre és un bon moment per reduir en 175.000 euros la propaganda del govern municipal, però en un any com el que vindrà, on necessitarem totes les ajudes del món, hagués estat molt adient acceptar com a mínim una part d’aquestes esmenes de reducció de despeses”.

Raquel Sánchez, alcaldessa de Gavà, ha volgut tancar la sessió plenària explicant que “han estat uns pressupostos difícils d’elaborar degut al context actual de la pandèmia. Evidentment en totes les previsions hi ha un marge d’incertesa, però hem intentat ser especialment rigorosos i fer previsions que ens permetin cobrir les necessitats més bàsiques de la ciutadania”.