El suport a l’escola pública ha estat una constant de l’acció del govern municipal durant aquest mandat, com ho demostra la preocupació per tres equipaments on s’ha treballat molt al llarg d’aquests quatre anys.
D’una banda, el govern s’ha esforçat en aconseguir, amb tota la comunitat educativa, que l’Institut-Escola Gavà Mar sigui una realitat. Ara se segueix de prop l’evolució del projecte de construcció del nou edifici, que es preveu estigui enllestit per al curs 2020-2021.
També pel que fa a l’educació secundària, l’Ajuntament continua insistint en la remodelació integral de l’Institut Bruguers per tal que la Generalitat compleixi el compromís que va fer el conseller Bargalló l’octubre passat en el decurs d’una vista al centre.
El suport a l’escola pública també s’ha traduït en la recuperació del projecte per a la creació de la primera escola bressol municipal. El pressupost municipal de 2019 hi assigna una partida d’1,2 milions d’euros per crear aquest equipament al barri de les Bòbiles, a l’edifici dotacional d’habitatges per a joves que també acull la Comissaria de la Policia Municipal.
A més de treballar en nous equipaments, l’Ajuntament també ha vetllat per garantir que les instal·lacions escolars estiguin en les millors condicions. Raquel Sánchez, alcaldessa de Gavà, ha recordat que “tot i que competències són de la Generalitat, aquest govern municipal vol continuar treballant per tenir unes infraestructures, uns equipaments que estiguin a l’altura de les necessitats i de les demandes, i per això en aquest mandat, i aquí s’inclouen les obres que farem aquest estiu de 2019, les inversions superaran els 720.000 euros”.
Les actuacions, consensuades amb les direccions de les escoles, han permès renovar lavabos i enllumenat, substituir fusteries o, fins i tot, dues obres de certa envergadura: en el cas de l’Escola d’Educació Especial Maria Felip, la instal·lació d’un ascensor, i a l’escola Marcel·lí Moragas la nova pista semi-coberta multi-usos.
L’aposta per l’Educació també s’ha concretat en un segon eix d’acció: garantir la igualtat d’oportunitats per a tots els infants. D’una banda, l’Ajuntament ha ampliat i reforçat les beques que posa a disposició de les famílies per ajudar-les a cobrir les despeses bàsiques en matèria educativa, dins i fora de les aules.
Però d’altra banda, i conscient que cada infant és diferent tant en capacitats com en ritme de maduració, el consistori ha fomentat programes i eines per ajudar a les escoles a potenciar les qualitats i potencialitats de cada alumne des d’una visió integral. Tal i com explica Sánchez, “era molt important detectar aquelles qüestions on poguéssim contribuir a l’èxit educatiu, no només des del punt de vista dels resultats acadèmics i posar en marxa projectes per diversificar totes les opcions que tenen els infants i joves per treballar les seves capacitats i les serves intel·ligències múltiples”.
Per últim, Gavà ha renovat el seu compromís amb la comunitat educativa atès que un bon sistema educatiu implica que tota la comunitat estigui en línia i que tots els agents que influeixen a la vida dels infants com ara institucions, famílies, o entitats, comparteixin una mateixa mirada.
L’alcaldessa en aquest sentit ha explicat que “aquest mandat hem reforçat i renovat els vincles amb tota la comunitat, a partir de la renovació del nou Projecte Educatiu de Ciutat, i ho hem fet amb un procés participatiu que també ha implicat a entitats i col·lectius no necessàriament relacionats amb el món educatiu però que ens han d’ajudar a configurar una ciutat veritablement educadora, una ciutat on tots els programes i activitats que fem tenen com a finalitat fer de la nostra una societat inclusiva i plural, i l’educació és la millor eina per aconseguir aquest objectiu”.